Červené suché víno.
Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio
Hrozno, ručne zbierané do malých debienok, sa rýchlo prepraví do pivnice a ručne triedi na dopravnom páse. Odstopkované, ale nie úplne rozdrvené, sa posiela do betónových kadí, kde maceruje približne 10 – 12 dní pri teplote 22–25°C. Po fermentácii hrozno maceruje ešte niekoľko dní, potom sa scedí a lisuje tradičným vertikálnym lisom.
Obe odrody, Nerello Mascalese aj Nerello Cappuccio, sa pestujú v nadmorskej výške až 900 metrov na svahoch sopky Etna starodávnou metódou pestovania v kríkoch.
Spoločnosť Azienda Tornatore, ktorá sa nachádza na úrodných severných svahoch Etny, sa môže pochváliť 100 hektármi bujnej pôdy s najväčším rozsahom viníc v oblasti Etna Doc. Predstavuje sicílsku excelentnosť a tradíciu, pestuje pôvodné odrody v historických štvrtiach a kombinuje tradičné metódy s modernými technológiami na výrobu vín vysokej kvality. Vášeň pre víno sa odráža v každej fľaši a oslavuje jedinečnosť územia Etny.
Rodina Tornatore pokračuje z generácie na generáciu v ceste, ktorú začal už v roku 1865 pradedo Francesca Tornatoreho. Od začiatku rozvíjali vinárstvo bez toho, aby zanedbávali svoju oddanosť a úctu k tradíciám a územiu, z ktorého majú korene.
Výroba vína pod sopkou nie je jednoduchá, no pre tých, ktorí uspejú, je to najodmeňujúca vec, aká existuje. Spoločnosť Tornatore sa nachádza na úrodnom severnom svahu Etny, ktorej pozemky, ovplyvnené výraznými teplotnými výkyvmi v dôsledku blízkosti pohoria Nebrodi, hostia vinice, ktoré sa ponárajú do neopakovateľného terroiru, formovaného činnosťou najvyššej sopky v Európe. Magická kombinácia terroiru, podnebia a výrobných znalostí robí zo severného svahu Etny ideálne územie na výrobu jedinečných vín s výnimočnou komplexnosťou a senzorickou bohatosťou.
Etna Rosso DOC je víno bledej rubínovo červenej farby s jemnými fialovými odleskami typickými pre odrodu, ktorá nie je nijako zvlášť sýta na farbu. Vôňa
odhaľuje jasné arómy malého červeného ovocia, višní a čiernych čerešní. Na podnebí vyniká typickými vyváženými trieslovinami a prekvapivou plnosťou, chuťou a dĺžkou.
víno so stredne plným telom a živou osobnosťou
Etna Rosso od Tornatore je sicílske víno so stredne plným telom a živou osobnosťou, ktoré sa vyznačuje arómami lesných plodov, čiernych čerešní a korenia a plným,
pikantným a šťavnatým podnebím. Zreje približne 12 mesiacov vo veľkých sudoch a ponúka vynikajúci pomer ceny a kvality.
Odroda: Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio
Oblasť: Sicília, severná strana v obci Castiglione di Sicilia
Zber: 2. a 3. dekáda októbra
Teplota podávania: 18-20°C
Alkohol: 14%
Oblasť: Sicília, severná strana v obci Castiglione di Sicilia
Zber: 2. a 3. dekáda októbra
Teplota podávania: 18-20°C
Alkohol: 14%
Hrozno, ručne zbierané do malých debienok, sa rýchlo prepraví do pivnice a ručne triedi na dopravnom páse. Odstopkované, ale nie úplne rozdrvené, sa posiela do betónových kadí, kde maceruje približne 10 – 12 dní pri teplote 22–25°C. Po fermentácii hrozno maceruje ešte niekoľko dní, potom sa scedí a lisuje tradičným vertikálnym lisom.
Obe odrody, Nerello Mascalese aj Nerello Cappuccio, sa pestujú v nadmorskej výške až 900 metrov na svahoch sopky Etna starodávnou metódou pestovania v kríkoch.
Tornatore
Spoločnosť Azienda Tornatore, ktorá sa nachádza na úrodných severných svahoch Etny, sa môže pochváliť 100 hektármi bujnej pôdy s najväčším rozsahom viníc v oblasti Etna Doc. Predstavuje sicílsku excelentnosť a tradíciu, pestuje pôvodné odrody v historických štvrtiach a kombinuje tradičné metódy s modernými technológiami na výrobu vín vysokej kvality. Vášeň pre víno sa odráža v každej fľaši a oslavuje jedinečnosť územia Etny.
Rodina Tornatore pokračuje z generácie na generáciu v ceste, ktorú začal už v roku 1865 pradedo Francesca Tornatoreho. Od začiatku rozvíjali vinárstvo bez toho, aby zanedbávali svoju oddanosť a úctu k tradíciám a územiu, z ktorého majú korene.
Výroba vína pod sopkou nie je jednoduchá, no pre tých, ktorí uspejú, je to najodmeňujúca vec, aká existuje. Spoločnosť Tornatore sa nachádza na úrodnom severnom svahu Etny, ktorej pozemky, ovplyvnené výraznými teplotnými výkyvmi v dôsledku blízkosti pohoria Nebrodi, hostia vinice, ktoré sa ponárajú do neopakovateľného terroiru, formovaného činnosťou najvyššej sopky v Európe. Magická kombinácia terroiru, podnebia a výrobných znalostí robí zo severného svahu Etny ideálne územie na výrobu jedinečných vín s výnimočnou komplexnosťou a senzorickou bohatosťou.




