0918 316 281
 

Feta 400g

  • 5.87 € with Tax
  • 4.89 € ex Tax

Weight: 400.00g

Brand:

Product Code: x1126

EAN: 5202178010385

Availability: Out Of Stock

Info for larger orders
Number of pieces in a carton: 6
Grécky originálny syr z pasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka.

Slaný syr tvarohového typu, ktorý má vyšší obsah tuku (40 - 50%) a ktorý je energeticky veľmi bohatý. Je bielej farby, pevný ale mierne drobivý s niekoľkými prasklinami v hmote. Chuť ma jemne kyslú a slanú. Syr Feta je bohatý na bielkoviny, vitamíny, vápnik a má mimoriadnu nutričnú hodnotu.

Zloženie: pasterizované ovčie (70% min.) a kozie (30% max.) mlieko, soľ, kultúry, syridlo.
Vlhkosť: 56% max., Tuk v sušine: 43% min.

Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1143kJ / 276kcal, tuky 23g - z toho nasýtené mastné kyseliny 16.1g, sacharidy 0.7g - z toho cukry 0.7g, bielkoviny 16.5g, soľ 2.20g .


KDE POUŽIŤ FETU

Syr Feta sa dá využiť v studenej, aj v teplej kuchyni. Používa sa pri príprave gréckeho šalátu alebo cestovín. Môžu sa s ním obohatiť zapekané pokrmy zo zemiakov, mäsa a zeleniny.
Zeleninovým šalátom pridáva na pikantnosti, ale dá sa jesť aj voľne so svetlým chlebom.


AKO SA FETA VYRÁBA

Ovčie a kozie mlieko sa z fariem zváža v cisternách, následne sa uchováva pri teplote 2°C. Mlieko sa dodá na výrobu syrov, kde je 2 dni udržiavané v siláži pri stabilnej teplote 2°C.
Feta


Po zmrazení sa mlieko premiestni do separátora krému. Tam sa čistí a filtruje a potom je štandardizované. Zároveň sa pri separácii oddeľuje smotana.

Po vyčistení a štandardizovaní je mlieko pripravené na pasterizáciu. Postup pasterizácie prebieha pri teplote 72°C počas 15 minút a pri 63°C počas 30 minút. Kladie si za cieľ zabiť všetky patogénne mikroorganizmy, ktoré sú nebezpečné a môžu neskôr spôsobiť problémy, a to nielen v syrových produktoch, ale zákazníkom.

Po pasterizácii sa mlieko umiestňuje do kadí, kde sa vyrába syr Feta. Najprv sú pridané mliečne a jogurtové kultúry a po chvíli, keď teplota dosiahne 33°C a jej hodnota pH sa zníži, pridáva sa syridlo pre vyrobenie syru Feta.
Feta


Po pridaní syridla a po stuhnutí mlieka je hmota umiestnená do foriem pre jej tvarovanie a tiež odkvapkanie vlastných tekutín. Tam je syr prvýkrát solený kamennou soľou. Po niekoľkých hodinách sa syr umiestňuje do soľného roztoku, kde je tiež osolený.

Po tom, čo bol syr umiestnený v soľnom roztoku, je na druhý deň premiestnený do kontajnerov, kde zreje po dobu 10 dní pri teplote 18°C.

Po 10 dňoch je syr umiestnený do chladničky, v ktorej je ďalších 50 dní uchovaný pri stabilnej teplote 2°C. Celkové zrenie syra trvá 60 dní, kým dosiahne svoju zvláštnu chuť a vôňu. V tomto procese sa tiež znova zminimalizuje riziko výskytu patogénnych mikroorganizmov, ktoré by nemuseli byť úplne usmrtené počas etapy pasterizácie.

Po zrení 2 mesiacov je syr Feta bezpečný a je pripravený na konzumáciu.


PRIDÁVAME AJ JEDNODUCHÝ RECEPT ...

Grécky zeleninový šalát s Fetou
Feta


Prísady potrebné na šalát:
600g malých paradajok, najvhodnejšie sú Cherry
250g šalátových uhoriek
100g červenej cibule
100g čiernych olív
150g syru Feta
hrsť čerstvého petržlenu
hrsť čerstvého oregana

Prísady potrebné na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
3 lyžice citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie

Príprava:
Zeleninu umyjeme, ošúpeme.
Malé paradajky pokrájame napol.
Cibuľu nakrájame nahrubo.
Uhorky, olivy a syr Feta pokrájame na drobné kocky.
Všetku zeleninu dáme do väčšej misy, pridáme narezaný petržlen a oregano, dôkladne premiešame.
Nakoniec zľahka vmiešame mäkký syr.
V menšej miske prešľaháme olej, citrónovú šťavu a cesnak na zálievku.
Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Šalát servírujeme v miske preliaty zálievkou a ako prílohu podávame čerstvé pečivo.

Feta