Francúzsky mäkký zrejúci tučný syr s bielou plesňou na povrchu.
Brie je mäkký syr s plesňovou kôrou. Cesto je lesklej slamovožltej farby, ktorá sa prehlbuje do teplej slonovinovej.
Vyzretý syr sa môže na reze odúvať, ale nerozteká sa. Brie môže mať pivničnú arómu, prípadne arómu pražených orieškov a niekedy jemný zápach čpavku. Chuť je veľmi komplexná s orieškovou až ovocnou príchuťou.
Tradičný Brie môže byť vyrobený z pasterizovaného aj nepasterizovaného mlieka. Tvaroh sa nereže ani netlačí. Umenie výroby spočíva v naberaní vrstiev tvarohu do syrárskych foriem a v odstraňovaní srvátky. Vyformované syry sa ukladajú na slamené rohože a pravidelne sa otáčajú. Po týždni sa postriekajú penicilínovou plesňou a nechajú sa zrieť 4 - 10 týždňov.
Zloženie: kravské mlieko, smotana, jedlá soľ, mliečne kultúry, syridlo.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1553kJ / 375.5kcal, tuky 32.85g - z toho nasýtené mastné kyseliny 23.40g, sacharidy 0.80g - z toho cukry 0.50g, bielkoviny 17.8g, soľ 1.168g .
Brie je mäkký syr s plesňovou kôrou. Cesto je lesklej slamovožltej farby, ktorá sa prehlbuje do teplej slonovinovej.
Vyzretý syr sa môže na reze odúvať, ale nerozteká sa. Brie môže mať pivničnú arómu, prípadne arómu pražených orieškov a niekedy jemný zápach čpavku. Chuť je veľmi komplexná s orieškovou až ovocnou príchuťou.
Tradičný Brie môže byť vyrobený z pasterizovaného aj nepasterizovaného mlieka. Tvaroh sa nereže ani netlačí. Umenie výroby spočíva v naberaní vrstiev tvarohu do syrárskych foriem a v odstraňovaní srvátky. Vyformované syry sa ukladajú na slamené rohože a pravidelne sa otáčajú. Po týždni sa postriekajú penicilínovou plesňou a nechajú sa zrieť 4 - 10 týždňov.
Zloženie: kravské mlieko, smotana, jedlá soľ, mliečne kultúry, syridlo.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1553kJ / 375.5kcal, tuky 32.85g - z toho nasýtené mastné kyseliny 23.40g, sacharidy 0.80g - z toho cukry 0.50g, bielkoviny 17.8g, soľ 1.168g .