Cyperský polotvrdý syr na grill.
Halloumi je cyperský polotvrdý, nevyzretý syr vyrobený zo zmesi kravského, kozieho a ovčieho mlieka.
Griluje sa (vtedy vyvíja bohatú zlatú kôrku), pečie a vypráža, je skvelý ako predjedlo s melónom. Ako olovrant je chutný s chrumkavým pečivom, paradajkami a olivami. Keďže sa pri zahrievaní nerozteká a aj vtedy si uchováva svoj tvar, používa sa napríklad pri recepte Saganaki, kde sa syr opečie na olivovom oleji a dochutí citrónovou šťavou a mletým bielym korením. V obľube je aj smažený, pokrájaný na malé kocky, kedy sa pridáva do šalátov a iných pokrmov.
Zloženie: čerstvé pasterizované mlieko (zmes kravského, kozieho a ovčieho mlieka), jedlá soľ, neživočišné syridlo, mäta.
Vhodné pre vegetariánov.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1312kJ / 313kcal, tuky 25.5g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18g, sacharidy 2g - z toho cukry 2g, bielkoviny 29g, soľ 2.4g .
Halloumi
Výroba syra ma tradíciu už od byzantských dôb. V domove Halloumi, na Cypre, sa ročne skonzumuje 8 kíl syra na osobu.
Býva dochucovaný mätovými lístkami. Má vysoký bod topenia, preto sa môže ľahko vyprážať alebo grilovať. Halloumi sa nastavuje pomocou syridla a je nezvyčajný v tom, že sa pri príprave nepoužíva žiadna kyselina alebo baktéria produkujúca kyselinu.
Jeho chuť je nejasne štipľavá, krémová a mierne slaná.
Farbou a konzistenciou pripomína mozzarellu alebo jadel.
Halloumi sa zvyčajne predáva v slanom náleve, aby bol chránený pred baktériami, kým príde na stôl ku konečnému spotrebiteľovi. Niektorí výrobcovia ho vákuovo balia, vďaka čomu môže byť zamrazený aj na jeden rok.
Od roku 2007 niekoľko výrobcov bojuje za označenie chráneného pôvodu, čo by znamenalo, že syr by musel spĺňať určité štandardy, kým by bol označený ako "halloumi". Tiež by to prinieslo diktát prípravy techník. Výsledkom by bolo zníženie produkcie tohto syra, no vyselektovalo by to aj kvalitu.
Griluje sa (vtedy vyvíja bohatú zlatú kôrku), pečie a vypráža, je skvelý ako predjedlo s melónom. Ako olovrant je chutný s chrumkavým pečivom, paradajkami a olivami. Keďže sa pri zahrievaní nerozteká a aj vtedy si uchováva svoj tvar, používa sa napríklad pri recepte Saganaki, kde sa syr opečie na olivovom oleji a dochutí citrónovou šťavou a mletým bielym korením. V obľube je aj smažený, pokrájaný na malé kocky, kedy sa pridáva do šalátov a iných pokrmov.
Zloženie: čerstvé pasterizované mlieko (zmes kravského, kozieho a ovčieho mlieka), jedlá soľ, neživočišné syridlo, mäta.
Vhodné pre vegetariánov.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1312kJ / 313kcal, tuky 25.5g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18g, sacharidy 2g - z toho cukry 2g, bielkoviny 29g, soľ 2.4g .
Halloumi
Výroba syra ma tradíciu už od byzantských dôb. V domove Halloumi, na Cypre, sa ročne skonzumuje 8 kíl syra na osobu.
Býva dochucovaný mätovými lístkami. Má vysoký bod topenia, preto sa môže ľahko vyprážať alebo grilovať. Halloumi sa nastavuje pomocou syridla a je nezvyčajný v tom, že sa pri príprave nepoužíva žiadna kyselina alebo baktéria produkujúca kyselinu.
Jeho chuť je nejasne štipľavá, krémová a mierne slaná.
Farbou a konzistenciou pripomína mozzarellu alebo jadel.
Halloumi sa zvyčajne predáva v slanom náleve, aby bol chránený pred baktériami, kým príde na stôl ku konečnému spotrebiteľovi. Niektorí výrobcovia ho vákuovo balia, vďaka čomu môže byť zamrazený aj na jeden rok.
Od roku 2007 niekoľko výrobcov bojuje za označenie chráneného pôvodu, čo by znamenalo, že syr by musel spĺňať určité štandardy, kým by bol označený ako "halloumi". Tiež by to prinieslo diktát prípravy techník. Výsledkom by bolo zníženie produkcie tohto syra, no vyselektovalo by to aj kvalitu.