Tvrdý, stredne tučný ovčí syr, vykroj.
Pecorino Romano je tvrdý, slaný taliansky syr, často používaný na strúhanie, vyrobený z ovčieho mlieka.
Pecorino Romano bol vyrobený v roku 1884 až v Laziu. Po zákaze solenia syra mestskou radou sa mnoho výrobcov presťahovalo na ostrov Sardínia.
Pecorino Romano je vyrobený výhradne z mlieka oviec, ktoré vyrastali na pláňach Lazia a na Sardínii. Väčšina syra sa teraz vyrába na ostrove a to najmä v Gavoi.
Pecorino Romano musí byť vyrábané zo syridla získaného výlučne zo zvierat chovaných v rovnakej výrobnej oblasti.
Pecorino Romano bol v základe stravy legionára starého Ríma. Aj dnes sa stále vyrába podľa pôvodnej receptúry a je jedným z najstarších talianskych syrov.
Pecorino Romano sa najčastejšie používa na cestoviny, rovnako ako známejší Parmigiano Reggiano (parmezán).
Pecorino Romano má výraznú aromatickú, príjemne ostrú, veľmi slanú chuť a je výhodný pre niektoré cestoviny s vysoko aromatickými omáčkami, zvlášť pre tie, ktoré sú rímskeho pôvodu, ako Bucatini all'amatriciana alebo Spaghetti alla carbonara. Ostrosť závisí na dobe zrenia, ktorá sa líši od piatich mesiacov pre stolové syry po najmenej osem mesiacov pre strúhané syry.
Zloženie: ovčie mlieko, soľ, syridlo.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1542kJ / 368kcal, tuky 28g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18.7g, sacharidy 0.1g - z toho cukry 0.1g, bielkoviny 29g, soľ 4g .
Obsah tuku v sušine: min. 36%
Pecorino Romano bol vyrobený v roku 1884 až v Laziu. Po zákaze solenia syra mestskou radou sa mnoho výrobcov presťahovalo na ostrov Sardínia.
Pecorino Romano je vyrobený výhradne z mlieka oviec, ktoré vyrastali na pláňach Lazia a na Sardínii. Väčšina syra sa teraz vyrába na ostrove a to najmä v Gavoi.
Pecorino Romano musí byť vyrábané zo syridla získaného výlučne zo zvierat chovaných v rovnakej výrobnej oblasti.
Pecorino Romano bol v základe stravy legionára starého Ríma. Aj dnes sa stále vyrába podľa pôvodnej receptúry a je jedným z najstarších talianskych syrov.
Pecorino Romano sa najčastejšie používa na cestoviny, rovnako ako známejší Parmigiano Reggiano (parmezán).
Pecorino Romano má výraznú aromatickú, príjemne ostrú, veľmi slanú chuť a je výhodný pre niektoré cestoviny s vysoko aromatickými omáčkami, zvlášť pre tie, ktoré sú rímskeho pôvodu, ako Bucatini all'amatriciana alebo Spaghetti alla carbonara. Ostrosť závisí na dobe zrenia, ktorá sa líši od piatich mesiacov pre stolové syry po najmenej osem mesiacov pre strúhané syry.
Zloženie: ovčie mlieko, soľ, syridlo.
Výživové hodnoty na 100g výrobku: energia 1542kJ / 368kcal, tuky 28g - z toho nasýtené mastné kyseliny 18.7g, sacharidy 0.1g - z toho cukry 0.1g, bielkoviny 29g, soľ 4g .
Obsah tuku v sušine: min. 36%
Bochníky ovčieho syra sú označené v mieste pôvodu, značka DOP je nalepená špeciálnou matricou, ktorá obsahuje označenie pôvodu syra a logo
(štylizovaná hlava ovce), ako aj iniciály výrobcu - mliekarne a mesiac výroby. Ochranná známka pôvodu je zárukou, že všetky fázy spracovania sú spracované
v súlade s výrobnými predpismi regulovanými Európskou úniou.