Pandoro je sladká vianočná špecialita, originálna talianska pochúťka pôvodom z Benátok.
Počas sviatkov je táto špecialita obľúbená už po celom svete.
Pandoro je tradične v tvare zrezaného kužeľa s 8 špicatými hranami vytvárajúcimi hviezdu.
História pečenia tejto pochúťky hovorí o starovekom umení pečenia chleba zvaného Pan d'Oro (doslovne: Zlatý chlieb) určeného iba pre benátsku aristokraciu. Zmienka o ňom je už zo starovekého Ríma, z 1. storočia, kde ho Plínius starší opisuje ako chlieb z "najjemnejšej múky skombinovaný s vajciami, maslom a olejom". Počas storočí sa v ýroba Pandora zdokonalila vo Verone, ktorá ležala na benátskom území. V roku 1894 patentoval Domenico Melegatti toto dezertné pečivo v tvare 8-cípej hviezdy, navrhnutý impresionistickým maliarom Angelom Dall'Oca Biancom.
Druh cesta, briošky, má žltkastú farbu vo vnútri, vzhľadom k prevahe vajec a vanilky medzi jeho zložkami. Tiež obsahuje múku, cukor, maslo, kakaové maslo a droždie.
Vo všeobecnosti platí, že Pandoro je naplnený krémom alebo kandizovaným ovocím ako v Panettone, zatiaľ čo v priebehu času boli vyvinuté viaceré jeho individuálne recepty. Preto je možné nájsť rôzne verzie: s pudingovou náplňou, čokoládou alebo práškovým cukrom.
Zloženie:
pšeničná múka, cukor, čerstvé vajcia získané z voľného chovu, maslo 16% (mlieko), kysnuté kvasnice (pšenica), emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselín rastlinného pôvodu, soľ, kakaové maslo, prírodné arómy.
Zloženie cukrového prášku: cukor, pšeničný škrob, príchute.
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1706 / 407kcal, tuky 20g - z toho nasýtené mastné kyseliny 13g, sacharidy 48g - z toho cukry 23g, vláknina 0.79g, bielkoviny 7.5g, soľ 0.62g.
Pandoro je tradične v tvare zrezaného kužeľa s 8 špicatými hranami vytvárajúcimi hviezdu.
História pečenia tejto pochúťky hovorí o starovekom umení pečenia chleba zvaného Pan d'Oro (doslovne: Zlatý chlieb) určeného iba pre benátsku aristokraciu. Zmienka o ňom je už zo starovekého Ríma, z 1. storočia, kde ho Plínius starší opisuje ako chlieb z "najjemnejšej múky skombinovaný s vajciami, maslom a olejom". Počas storočí sa v ýroba Pandora zdokonalila vo Verone, ktorá ležala na benátskom území. V roku 1894 patentoval Domenico Melegatti toto dezertné pečivo v tvare 8-cípej hviezdy, navrhnutý impresionistickým maliarom Angelom Dall'Oca Biancom.
Druh cesta, briošky, má žltkastú farbu vo vnútri, vzhľadom k prevahe vajec a vanilky medzi jeho zložkami. Tiež obsahuje múku, cukor, maslo, kakaové maslo a droždie.
Vo všeobecnosti platí, že Pandoro je naplnený krémom alebo kandizovaným ovocím ako v Panettone, zatiaľ čo v priebehu času boli vyvinuté viaceré jeho individuálne recepty. Preto je možné nájsť rôzne verzie: s pudingovou náplňou, čokoládou alebo práškovým cukrom.
Zloženie:
pšeničná múka, cukor, čerstvé vajcia získané z voľného chovu, maslo 16% (mlieko), kysnuté kvasnice (pšenica), emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselín rastlinného pôvodu, soľ, kakaové maslo, prírodné arómy.
Zloženie cukrového prášku: cukor, pšeničný škrob, príchute.
Výživové údaje na 100g výrobku: energia 1706 / 407kcal, tuky 20g - z toho nasýtené mastné kyseliny 13g, sacharidy 48g - z toho cukry 23g, vláknina 0.79g, bielkoviny 7.5g, soľ 0.62g.